zaterdag 21 november 2009

morocco طنجةtanger






Economie
Tanger is Marokko's tweede belangrijkst industrieel centrum na Casablanca. De industriële sectoren zijn divers: textiel, chemisch, mechanisch en maritiem. De stad heeft momenteel vier industriële zones waarvan twee de status van Vrije Economische Zone hebben.

Tangers economie is zeer afhankelijk van toerisme. Hotels en resorts nemen toe met projecten gesubsidieerd door buitenlandse investeringen. Vastgoedmakelaars en bouw- en renovatiebedrijven hebben veel geïnvesteerd in toeristische infrastructuur. De jaren 2007-2008 zullen belangrijk zijn voor de stad, gezien de grote bouwprojecten die bijna klaar zijn. Deze bevatten de nieuwe haven Tan-Med en bijbehorende industriële zones, een stadion met 45000 plaatsen, een uitgebreid zakengebied en een gerenoveerde toeristische infrastructuur.

De stad heeft een snelle plattelandsvlucht gezien van kleine steden en dorpen in de regio. De bevolking is bijna verdrievoudigd in 22 jaar (669.685 inwoners in 2004[1] vs. 250.000 in 1982[bron?]). Dit fenomeen leidde tot de ontwikkeling van voorstedelijke krottenwijken, bewoond door arme mensen, waarin de nodige infrastructuur ontbreekt.

[bewerken] Onderwijs
Tanger biedt vijf verschillende soorten onderwijssystemen: Arabisch, Amerikaans, Frans, Spaans en Engels. Elk van deze systemen biedt graden van kleuterschool tot Baccalauriaat of Hogeschooldiploma.

[bewerken] Basisonderwijs
Er zijn meer dan honderd Marokkaanse basisscholen, verspreid over de stad.

[bewerken] Internationale Basisscholen
The American School of Tangier (Amerikaanse basisschool)
Ecole Adrien Berchet (Franse basisschool)
Colegio Ramon y Cajal (Spaanse basisschool)
Engels college van Tanger (Engelse basisschool)
[bewerken] Internationale Hoge Scholen
The American School of Tangier (Amerikaanse hogeschool)
Lycée Regnault (Franse hogeschool)
Instituto Severo Ochoa (Spaanse hogeSchool)
English College of Tangier (Engelse hogeschool)
Mohammed Fatih Turkish School of Tangier (Turkse hogeschool)
De vele universiteiten bevinden zich zowel binnen als buiten de stad. Universiteiten als het "Institut Superieur Internationale de Tourisme" (ISIT), een school die diploma's aanbied in verschillende studierichtingen, bieden lessen die variëren van Zakelijke Administratie tot Hotelmanagement. Het instituut is een van de meest prestigieuze toerisme scholen in het land. Een ander college is het "Ecole Nationale de Commerce et de Gestion", het grootste Bedrijfskundig College in het land.

[bewerken] Transport
De veerverbinding tussen Tanger en de Spaanse steden Algeciras en Tarifa is zeer regelmatig. Vanuit steden als Algeciras, Tarifa of Gibraltar kan men een dagtocht maken naar Tanger. Verder is er een treinverbinding tussen de stad en andere Marokkaanse steden zoals Casablanca en Rabat.

De recent aangelegde autosnelweg die vanaf Marrakesh tot Tanger gaat wordt nu verder verlengd richting Tetuan en Ceuta(een Spaanse enclave). Ook is er de internationale luchthaven van Ibn Batuta die momenteel wordt gerenoveerd en vergroot om de grotere getallen passagiers te kunnen dragen. Verder wordt er een nieuwe haven aangelegd die de grootste van Afrika zal zijn en de taken van de vorige verouderde haven zal overnemen. De eerste haven zal worden omgebouwd tot aanlegsteiger voor privé-boten.

[bewerken] Cultuur
De multiculturele mengeling van moslims, christenen, joden en immigranten trok schrijvers zoals Paul Bowles, William S. Burroughs, Jack Kerouac, Tennessee Williams, Brion Gysin en de band The Rolling Stones naar de stad toe.

Het was na Delacroix, dat Tanger een must werd voor artiesten die zochten naar de ervaring van kleuren en licht waar hij van sprak met verschillende gevolgen. Matisse ging verschillende keren op vakantie naar Tanger, altijd verblijvend in het hotel van Villa de France. "I heb landschappen gevonden in Marokko," beweerde hij, "net zoals ze beschreven zijn op Delacroix' schilderijen." De Amerikaanse artiest Richard Diebenkorn was beïnvloed door de adembenemende kleuren en ritmische patronen van Matisses Marokko schilderijen.

In de jaren '40 en tot 1956, toen de stad een Internationale Zone was, lokte de stad excentrieke miljonairs, een ontmoetingsplaats voor geheime agenten en allerlei crimineel gespuis, en was het een mekka voor de gokkers, een Eldorado voor the fun-loving "Haute Volée".

Rond die tijd, ontstond een groep schrijvers die een blijvende invloed zou hebben op de literatuur. Hierbij waren Paul Bowles, Tennessee Williams en Jean Genet en ook Mohamed Choukri (een van Noord-Afrika's meest controversiële en meest gelezen auteurs), Abdeslam Boulaich, Larbi Layachi, Mohammed Mrabet en Ahmed Yacoubi. Een van de best gekende werken van die tijd is Choukri's For Bread Alone. Oorspronkelijk geschreven in het klassieke Arabisch en later vertaald naar het Engels en Frans. Tennessee Williams beschreef het als 'een echt document van menselijke wanhoop.' William S. Burroughs' Naked Lunch was door hem alleen geschreven in Tanger.

[bewerken] Bezienswaardigheden in en rondom Tanger
Museum voor Marokkaanse kunst
Oudheidkundig museum
Museum voor Amerikaanse betrekkingen
Forbes museum
Kasbah van Tanger
Haven van Tanger
Asilah (net buiten Tanger)
[bewerken] Geboren in Tanger
Ibn Batuta (24 februari 1304), Marokkaans ontdekkingsreiziger
Ali Boussaboun (11 juni 1979), Marokkaans-Nederlands voetballer
Anissa Temsamani (27 augustus 1966), Vlaamse (Mechelse) politica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten