vrijdag 20 november 2009

marokko


Maghreb
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Maghreb in ruimere zinDe Maghreb (Arabisch: المغرب العربي al-Maġrib al-ʿArabī) is een aanduiding voor het noordwestelijke deel van Afrika. In enge zin behoren Marokko (en de betwiste Westelijke Sahara), Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië tot de Maghreb. Vroeger werd ook Spanje tijdens de Islamitische overheersing hiertoe gerekend. De landen Marokko, Algerijë, Tunesië, Libië en Mauritanië vormen een politieke eenheid, de Union du Maghreb arabe (Frans voor Unie van de Arabische Maghreb) UMA. In het Arabisch wordt Al-maghrib ook gebruikt als aanduiding voor enkel het land Marokko.

De letterlijke betekenis van het woord maghrib is plaats van de ondergang van de zon of westen. Binnen de Islamitische wereld ligt deze regio het meest in het westen (dat wil zeggen, vanuit Saoedi-Arabië gezien).

De Maghreb heeft een sterke eigen identiteit binnen de Arabische Wereld. Een van de kenmerken van de Maghreb is, dat hier de Maghrebijnse dialecten van het Arabisch worden gesproken, die onderling doorgaans redelijk verstaanbaar zijn en die sterk verschillen van de Arabische dialecten die bijvoorbeeld in Egypte en op het Arabisch Schiereiland worden gesproken. Een ander kenmerk van de Maghreb is, dat hier relatief veel Berbers leven of leefden. Verder is een groot deel van de Maghreb lange tijd onder Franse heerschappij geweest, en is de invloed van de Franse cultuur en het Frans hier ook groot, als taal van het onderwijs, de wetenschap en overheid.

Met het grootste deel van de rest van de Arabische Wereld heeft de Maghrib onder meer gemeen, dat het Arabisch officiële taal is, en dat de meerderheid van de bevolking islamitisch is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten